FARMAKOLOŠKO – TOKSIKOLOŠKO - KLINIČKI  EKSPERTSKI  IZVEŠTAJ

O PROIZVODIMA NA BAZI HELJDE

Heljda je poznata hlebna biljka sa naučno potvrđenim lekovitim svojstvima. Sadrži proteine jedinstvenog aminokiselinskog sastava koji heljdi daje superiornast u odnosu na druge žitarice, zatim masti, dijetna vlakna, brojne minerale od kojih se visokim sadržajem izdvaja magnezijum, zatim oligoelemente (mangan, hrom, cink) i vitamine, a posebno je bogata bioflavonoidima, prirodnim antioksidansima, među kojima dominira rutin (upravo zbog rutana, čija količina u nekim varijetetima iznosii do 8%, heljda je postala izuzetno cenjena u medicinskim krugovima, zbog čega je 1999 god. u Nemačkoj bila proglašena za lekovitu biljku godine). Sastojci heljde povoljno deluju na elastičnost krvnih sudova (proširene vene, otok nogu, umor u nogama, pucanje kapilara) i metabolizam glukoze (jedna epidemiološka studija pokazuje da je kod žena koje su u svojoj ishrani imale češće zastupljena jela na bazi heljde, rizik od pojave dijabetesa bio za 21% niži) i holesterola, zbog čega se ona posebno preporučuje osobama sa proširenim venama, dijabetesom, povišenim nivoem holesterola, sklonošću ka stvaranju žučanih kamenica, povišenim krvnim pritiskom i aterosklerozom. Zbog snažnog antioksidativnog dejstva preporučuje se i u stanjima tzv. Oksidativnog stresa (povećano UV zračenje, povećan rizik od nastajanja raka debelog creva, povećana  radijacija, zapaljenske bolesti itd) Kako ne sdrži gluten, mogu je konzumiratii osobe alergične na njega. Imajući sve u vidu, heljda i proizvodi od nje, mogu se preporučiti kao zdrava hrana, posebnih nutritivnih  i lekovitih svojstava, zbog čega bi trebalo da bude što više zastupljena u ishrani stanovništva svih starosnih grupa.

 

VOJNOMEDICINSKA AKADEMIJA

BEOGRAD

Br. 11-94